Chevrolet Spark Club


Chevrolet Spark Info


Pridať na Facebook

www.autoradia.sk


(c) Daewoo Leganza Club
Webdesign: eMKa Slovensko

Chevrolet Spark Club » Články


Chevrolet Spark 0,8 – ševík místo matýzka

Korejský Chevrolet už za několik dnů uvede na český trh novou generaci Matize, který u nás ponese nové jméno Spark. Je zřejmé, že načasování příchodu Sparku není náhodné. Čeká se velký konkurenční boj. Kohoutů je již teď víc než dost. Novinku jsme krátce vyzkoušeli ještě před českou premiérou a naše zkušenosti vám nyní předkládáme.

Korejský resp. světový Chevrolet totiž už za několik dnů uvede na český trh novou generaci Matize, který u nás ponese nové jméno Spark. Je zřejmé, že načasování příchodu Sparku není náhodné. Čeká se velký konkurenční souboj. Kohoutů je již teď víc než dost. Spark jsme vyzkoušeli ještě před českou premiérou a naše zkušenosti vám nyní předkládáme.
Z kroniky rodu Matizů…

Když se v České republice začal prodávat na konci devadesátých let tehdejší Daewoo Matiz, byla to malá cenová revoluce. Matiz byl nový, pěkný, dostupný, s tříletou zárukou a jeho zákazníkům tak přestal vadit korejský původ vozu s exotickou značkou Daewoo. Naopak snadno zapomněli na některé bolístky, protože novému „členu rodiny“ přece nemohli vytýkat cosi za co nemůže on ale spíše jeho korejští rodiče. V roce 1999 nastal výrazný posun pozic značky Daewoo na českém trhu, která se na tři roky vyšvihla na šestou příčku mezi automobilkami a mamutí podíl na tom měl právě malý Matiz, který ve svém nejsilnějším roce představoval 63% prodeje značky.

Daewoo prakticky nastartovalo odbyt vozů třídy mini, za což mohlo tehdy ve třídě neobvyklé pětidveřové uspořádání. To bylo schopno uspokojit potřeby českých domácností, které žádaly nové, ale levné auto. Základní cena na hranici dvou set tisíc byla senzační a čas ukázal, že konkurence se přizpůsobila až s notným zpožděním… Prodej Matizu od roku 1999 klesal, ale přesto jde o velký úspěch, protože v kariéře tohoto modelu je také výpadek, jehož zdrojem byl krach původního korejského výrobce. Dodávky byly v roce 2001 na několik měsíců zastaveny, značku přestali prodávat i ti nejsilnější dealeři v ČR, protože další budoucnost nevypadala právě růžově.

General Motors ale viděl budoucnost korejské automobilky perspektivně a tak se ještě v roce 2001 Daewoo vrátilo. V roce minulém pak došlo k ojedinělému rebrandingu, který přinesl kuriózní spojení mohutného amerického jména Chevrolet s karosérií korejského diblíka Matize.

Celý článok si môžete pozrieť tu: magazin.auto.cz