Chevrolet Spark Club


Chevrolet Spark Info


Pridať na Facebook

www.autoradia.sk


(c) Daewoo Leganza Club
Webdesign: eMKa Slovensko

Chevrolet Spark Club » Články


Test Chevrolet Spark: emo evergreen

Býti emo je v módě, Dobývání prostoru, Vertikální svět
Daewoo (Velký Vesmír) byl nejrychleji rostoucí jihokorejskou značkou devadesátých let. Začínal převzetím cizí techniky. Zatímco Hyundai si vypomohl technikou Mitsubishi, Daewoo se spojil s General Motors a začal kromě vlastních modelů vyrábět pro exportní trhy známý Racer, což byl Opel Kadett poslední generace. S facelifty vydržel ve výrobě až do zániku značky Daewoo.

Specialitou byl miniaturní model Tico vycházející ze zastaralého Suzuki Alto. V roce 1998 ho nahradil daleko evropštější a prostornější model Matiz vzešlý z konceptu studia Italdesign. A byl z něho rázem hit. Pětidvéřový hatchback skutečně kompaktních rozměrů se nabízel za cenu kolem 200 000 korun, což bylo lákadlo pro české motoristy, vycvičené ještě z cenových válek u Favoritů a Felicií. V roce 2000 se Matiz stal dokonce nejprodávanějším dováženým automobilem v ČR a konkurovat mu dokázala jen domácí škodovka, která právě kvůli němu uvedla značně ochuzený model Fabia Junior s litrovým motorem.

V roce 2001 se pohledný Matiz dočkal faceliftu, ale s jeho prodejností to nepohnulo tolik, jako stále se opakující zprávy o krachu korejské automobilky. V roce 2001 se osud naplnil a její továrny definitivně převzal General Motors, který se jal z Matize okamžitě dělat Chevrolet. V roce 2004 se dočkal nepovedeného faceliftu, který z něho vytvořil Chevrolet Spark (na některých trzích dosud Matiz). Spark rozhodně není u konce, což každoročně dokazují jeho prodejní čísla. Právě oblíbenost na českém trhu byla důvodem proč jsme se mu rozhodli podívat na zoubek. Obstojí ještě v dnešní silné konkurenci automobilů v nejnižší cenové kategorii, kam už pronikly daleko větší automobily?

Celý článok si môžete prečítať tu: AutoRevue.cz – Test Chevrolet Spark: emo evergreen

Diskusia k článku je tu: Test Chevrolet Spark: emo evergreen – diskusia